We horen vaak van mensen dat ze wel zonnepanelen zouden willen, maar opzien tegen het uitzoekwerk: hoe weet je of je dak geschikt is, hoeveel zonnepanelen er op passen, welk type paneel je zou moeten kiezen, wat goede installateurs zijn, en hoe je offertes met elkaar kunt vergelijken? Als u meedoet aan deze actie is het uitzoekwerk al voor u gedaan. Er is een zorgvuldige selectie van installateurs gedaan aan de hand van een aanbesteding onder bedrijven uit de regio. We werken samen met Masters in Solar, mastersinsolar.nl. Omdat er veel inwoners van Wageningen met de actie meedoen, kan de installateur de installatie goedkoper aanbieden dan wanneer u individueel zonnepanelen zou laten plaatsen. Zo weet u zeker dat u zonnepanelen koopt van een betrouwbare partij voor een goede prijs. Dat biedt u zekerheid en scheelt u een boel uitzoekwerk!
6 redenen om zonnepanelen te installeren:
- Bespaar geld nu en in de toekomst,
- Verhoog de waarde van uw huis,
- Bescherm het milieu,
- Wordt onafhankelijker van energiebedrijven,
- Vergroot de nationale veiligheid, wordt onafhankelijker van fossiele energie uit het buitenland.
- Bijdragen aan de energietransitie is leuk en u geeft een duurzame oplossing door aan uw (klein)kinderen.
Deze collectieve inkoopactie zonnepanelen wordt georganiseerd door Wageningen Woont Duurzaam, het Energieloket en coöperatie ValleiEnergie. Wageningen Woont Duurzaam is het platform voor inwoners van Wageningen die hun woning willen verduurzamen. Het Energieloket geeft gratis en onafhankelijk advies over verduurzaming en is beschikbaar voor alle inwoners van Wageningen. Coöperatie ValleiEnergie zet zich in om lokaal groene stroom op te wekken voor lokaal gebruik.
De actie is gestart in september 2019, en loopt in elk geval door tot en met 2022. Elk jaar wordt er opnieuw een aanbieder geselecteerd, zodat we zeker weten dat het aanbod scherp blijft.
Als u op een bepaald moment meer stroom opwekt dan u verbruikt, levert u stroom terug aan het net. De meter loopt dan terug. Dit wordt verrekend met de stroom die u verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Er wordt dan over een heel jaar gekeken hoeveel stroom u in totaal heeft opgewekt en dit wordt afgetrokken van de hoeveelheid stroom die u in dat jaar heeft gebruikt. Dit noemen we salderen. Een voorbeeld: stel dat uw zonnepanelen in een jaar 2500 kWh hebben opgewekt terwijl uw totale verbruik in dat jaar 3500 kWh was, dan hoeft u door de salderingsregeling nog maar 3500-2500 = 1000 kWh aan uw energieleverancier te betalen.
De overheid heeft besloten dat vanaf 2024 de salderingsregeling gaat veranderen. Lees meer hierover bij de volgende vraag.
De overheid heeft besloten dat de salderingsregeling (zie bovenstaande vraag) gaat veranderen. Het belastingvoordeel door salderen zal tussen 2023 en 2031 elk jaar 9% kleiner worden. In 2031 is er geen belastingvoordeel meer en krijgt u alleen nog een terugleververgoeding van het energiebedrijf. Volgens Milieu Centraal leveren zonnepanelen ook met deze nieuwe regeling nog veel geld op. Wel is het slimmer om nù zonnepanelen te kopen dan over een paar jaar. Een extra reden om van onze actie gebruik te maken!
De prijs van een complete installatie (zonnepanelen, omvormer, bevestigingsmateriaal, installatie) is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, type en garantie op de panelen en omvormer. Hieronder worden drie voorbeeldsystemen beschreven, voor:
- De hoogste kwaliteit en beste garantie (systeem A)
- De beste prijs/kwaliteit-verhouding (systeem B)
- De laagste prijs (systeem C).
Deze pakketten hebben elk 10 panelen van 370 Wp (Wattpiek, de maximale opbrengst bij zeer fel zonlicht). Dit is genoeg om het energiegebruik van een gemiddeld huishouden op te wekken – ongeveer 3.300 kWh per jaar. Elektriciteitsgebruik verschilt sterk tussen huishoudens: heeft u een warmtepomp, elektrische auto of jacuzzi? Dan verbruikt u waarschijnlijk meer. Heeft u een klein huishouden en springt u zuinig om met energie? Dan zou het veel minder kunnen zijn. Daarnaast is er natuurlijk de vraag hoeveel panelen op uw dak passen.
Systemen met minder panelen zijn uiteraard goedkoper, maar per paneel wel wat duurder omdat de vaste kosten (zoals voor de omvormer en installatie) verdeeld worden over minder panelen. Andersom zijn grote installaties relatief wat goedkoper per paneel. Daardoor stijgt de prijs per Wp bij kleinere systemen en daalt deze bij grotere systemen. De installateur zal met u bespreken hoeveel panelen het beste bij uw situatie past.
Pakket A: Hoogste kwaliteit en garantie - Enphase micro omvormers
Bij dit systeem heeft ieder paneel een eigen micro omvormer die buiten op het dak is gemonteerd. Daardoor kan ieder paneel afzonderlijk van elkaar maximaal opwekken. Dit is van belang bij schaduw of als panelen op verschillende dakdelen worden geplaatst. Het biedt ook de mogelijkheid om de opwekcapaciteit per paneel te volgen. Ook wanneer de panelen wat ouder worden, zorgen de micro omvormers ervoor dat elk paneel optimaal blijft presteren. Deze micro omvormers hebben de hoogste productgarantie van 25 jaar. De micro omvormers zijn ook erg interessant bij kleinere systemen (al vanaf 1 paneel).
- Panelen: Qcells 370 Wp, 12 jaar productgarantie, minimaal 86% opbrengstgarantie na 25 jaar (93% na 10 jaar)
- Omvormers: Enphase micro omvormers, productgarantie 25 jaar.
- Opwekcapaciteit: 3.700 Wp is circa 3.300 kWh opwek in jaar 1. Bij een elektriciteitsprijs van 0,23 euro/kWh (prijspeil 2021) produceert dit systeem 750 euro in het eerste jaar.
- Investering bij 10 panelen: 5.600 euro oftewel 1,51 euro/Wp (ex btw, incl montage).
- De verwachte terugverdientijd (opbrengst/investering) is circa 8 jaar (prijspeil 2021) en 4 jaar (prijspeil 2022).
Pakket B: Beste Prijs/kwaliteit - SolarEdge power-optimizers
Bij dit systeem wordt er per paneel een ‘power optimizer’ toegepast die ervoor zorgt dat panelen optimaal presteren. In de woning wordt een bijpassende omvormer geplaatst. Net als bij pakket A werkt dit systeem goed bij schaduw of als panelen op verschillende dakdelen worden geplaatst. Het biedt ook de mogelijkheid om de opwekcapaciteit per paneel te volgen. De omvormer heeft een productgarantie van 12 jaar, de power optimizers 25 jaar.
- Panelen: Qcells 370 Wp, 12 jaar productgarantie, minimaal 86% opbrengstgarantie na 25 jaar (93% na 10 jaar)
- Omvormers: SolarEdge omvormer (productgarantie 12 jaar) en power optimizers (productgarantie 25 jaar).
- Opwekcapaciteit: 3.700 Wp is circa 3.300 kWh opwek in jaar 1. Bij een elektriciteitsprijs van 0,23 euro/kWh (prijspeil 2021) produceert dit systeem 750 euro in het eerste jaar.
- Investering bij 10 panelen: 5.200 euro oftewel 1,41 euro/Wp (ex btw, incl montage)
- De verwachte terugverdientijd (opbrengst/investering) is circa 7 jaar (prijspeil 2021) en 3,5 jaar (prijspeil 2022).
Pakket C: Laagste prijs - String omvormer (enkel geschikt bij een dak zonder schaduw)
Bij dit systeem zijn alle panelen in serie geschakeld en daardoor kan een goedkopere omvormer geïnstalleerd worden in de woning. In deze situatie is het belangrijk dat er geen schaduw op het dak valt. Bij schaduw op één paneel produceren alle panelen minder omdat ze in serie geschakeld zijn. Ook als één paneel minder presteert dan de rest, zal deze de opbrengst van het hele systeem verlagen. Daarom zal de opbrengst van dit systeem in de loop der jaren meer achteruit gaan dan van systeem A en B. De opwekcapaciteit van het gehele systeem kan gevolgd worden, maar niet per paneel.
- Panelen: Qcells 370 Wp, 12 jaar productgarantie, minimaal 86% opbrengstgarantie na 25 jaar (93% na 10 jaar)
- Omvormers: Growatt, productgarantie 10 jaar.
- Opwekcapaciteit: 3.700 Wp is circa 3.300 kWh opwek in jaar 1. Bij een elektriciteitsprijs van 0,23 euro/kWh (prijspeil 2021) produceert dit systeem 715 euro in het eerste jaar.
- Investering bij 10 panelen: 4.200 euro oftewel 1,14 euro/Wp (ex btw, incl montage)
- De verwachte terugverdientijd (opbrengst/investering) is circa 6 jaar (prijspeil 2021) en 3 jaar (prijspeil 2022).
Wil je zelf aan het rekenen met kosten en opbrengsten kijk dan eens op: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/kosten-en-opbrengst-zonnepanelen/
In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat een dak geschikt is als het niet op het noorden, noordoosten of noordwesten staat en het niet al teveel in de schaduw ligt van bv bomen of gebouwen. Er zijn ook systemen die prima om kunnen gaan met een beetje schaduw. Zowel op platte als op schuine daken kunnen prima zonnepanelen geplaatst worden. Op zonatlas.nl kunt u zien hoe geschikt uw eigen dak is voor zonnepanelen.
Dat ligt aan de hoeveelheid elektriciteit die u jaarlijks gebruikt. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo'n 3000 kWh aan stroom per jaar (maar de variatie is groot). Bij dit stroomverbruik zijn ongeveer 10 zonnepanelen nodig om alle gebruikte stroom zelf op te wekken.
Op daken zijn steeds meer zwarte zonnepanelen te zien. Zwarte zonnepanelen zijn meestal minder opvallend dan de donkerblauwe met aluminium lijst. Qua rendement is er in Nederland nauwelijks verschil. Zwarte zonnepanelen zijn iets duurder omdat ze andere cellen hebben en de lijst en het bevestigingsmateriaal zwart zijn gemaakt.
Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen levert dit al snel meer dan €750 op. Wanneer u deelneemt aan deze actie ontvangt u van de installateur alle benodigde informatie. Het terugvragen van de btw kunt u eenvoudig zelf doen. Milieucentraal geeft een overzichtelijk stappenplan met stap voor stap instructies om de btw terug te vragen: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen/
Wilt u het terugvragen van de btw liever uitbesteden? Dat kan. Masters in Solar kan u doorverwijzen. Hier zijn wel kosten aan verbonden (net zoals bij het uitbesteden van een ‘gewone’ belastingaangifte).
Voor deze actie hebben we alle zonnepanelen-installateurs uit de regio uitgenodigd een voorstel te doen. Bij het vergelijken van de voorstellen hebben we natuurlijk gekeken naar de prijs, maar ook naar andere aspecten. Kan deze leverancier maatwerk leveren en verschillende systemen aanbieden voor verschillende situaties? Is de garantie goed geregeld? Staat de zonnepanelenproducent goed bekend? Is er aan recycling gedacht? Werkt deze installateur veilig?
We werken samen met Masters in Solar, mastersinsolar.nl. Dit bedrijf heeft veel ervaring met installaties op Wageningse daken.
Vanuit duurzaamheidsoogpunt is ervoor gekozen om alleen installateurs uit de regio te vragen om een voorstel te doen voor deze actie. Dit stimuleert ook lokale bedrijvigheid.
Wilt u zelf het aanbod vergelijken met alternatieven? Hier vindt u meer regionale zonnepanelenleveranciers.
Het is waar dat een kleine installatie relatief duurder is dan een grotere. Dat komt omdat voor een kleine installatie het kostenaandeel van de omvormer en arbeid groter is ten opzichte van het kostenaandeel van de panelen. Echter ook voor een kleine installatie van bijvoorbeeld 1.500 tot 2.000 kWh per jaar zijn de rendementen goed te noemen. Denk aan een terugverdientijd van circa 10 jaar, dit terwijl u daarna nog zeker 15 jaar 'gratis' stroom opwekt.
Een systeem met micro omvormers (pakket A onder de vraag "wat kosten zonnepanelen voor mijn dak?") kan al geleverd worden voor één paneel.
Zonnepanelen verhogen de waarde van uw huis substantieel en hebben een positieve invloed op het verplichte energielabel. De waardevermeerdering kan oplopen tot boven de aanschafprijs van uw installatie, zo heeft een grootschalig studie van bijna 24.000 transacties door TIAS business school aangetoond. Zonnepanelen zijn dus een duurzame investering.
Stel, u verbruikt elektriciteit voor 10 panelen (ongeveer 3.000 kWh per jaar), maar er passen 12 panelen op uw dak. Is het dan verstandig om 10 of 12 panelen te plaatsen? Voor het overschot aan geproduceerde elektriciteit krijgt u een 'teruglevertarief'. Dit tarief verschilt per energieleverancier, maar is in veel gevallen rond de 0,10 euro per kWh. Dit is flink minder dan de ongeveer 0,23 euro die u krijgt voor de stroom die u zelf gebruikt (prijspeil 2021). Maar de meerprijs voor een extra zonnepaneel aanvullend op een installatie is ook relatief laag: de kosten voor arbeid en de omvormer worden immers toch al gemaakt.
Als een installatie van 10 panelen een terugverdientijd heeft van ongeveer 7 jaar, dan zal een installatie van 12 panelen (waarvan er twee tegen het teruglevertarief werken) binnen 8 jaar worden terugverdiend. Daarna levert de installatie nog wel jarenlang 'gratis' stroom op, waardoor de installatie van 12 panelen na 25 jaar netto meer opbrengt dan een installatie van 10 panelen.
Het kan dus best uit om een paar panelen extra te plaatsen. Op die manier wordt uw dak optimaal benut voor groene energie, en soms ziet het er mooier uit. Bovendien kan uw voordeel oplopen als uw toekomstige verbruik gaat stijgen, bijvoorbeeld door de aanschaf van een airco, warmtepomp of elektrische auto.