
Energiekosten bepalen voor een groot deel uw woonlasten. Huurt u een woning dan is het niet altijd toegestaan dat u bouwkundige energiebesparende maatregelen in uw woning gaat uitvoeren. Toch zijn er volop mogelijkheden voor huurders. Zo kunt u zelf slimmer energie gebruiken, en u kunt contact opnemen met uw verhuurder voor bouwkundige maatregelen.
Zelf aan de slag
Uw dagelijkse keuzes hebben veel invloed op uw energiegebruik. Dit betekent dat u ook zonder grote investeringen of verbouwingen flink kunt besparen. Hieronder een paar ideeën om u op weg te helpen.
- Gasverbruik is voor de meeste mensen het grootste deel van de energierekening, en het meeste gas wordt gebruikt voor verwarming. Het is dus slim om hier te beginnen. Trek eens een warme trui aan en zet de verwarming een graadje lager. Zet de radiatoren uit in de ruimtes die u niet gebruikt.
- Zorg dat het verwarmingssysteem goed werkt door regelmatig te ontluchten en door geen gordijnen voor de radiatoren te hangen.
- Over die gordijnen gesproken: zware gordijnen isoleren erg goed, dus doe ze ’s avonds dicht. Hang er ook eentje op voor de (tochtende) voordeur.
- Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht voor een gezond binnenklimaat. Houd ventilatieroosters open, dit werkt beter dan elke ochtend een uurtje de ramen wagenwijd open.
- Ook op elektriciteitsgebruik kan vaak flink bespaard worden. Veel elektriciteit gebruiken onze apparaten onopgemerkt. Zet ze niet op stand-by maar echt uit, bijvoorbeeld met een tussenschakelaar.
- Is een apparaat aan vervanging toe, koop dan een echt zuinig nieuw apparaat. Ook als deze een beetje duurder is verdient u dit terug.
- Kijk kritisch naar uw oude apparaten: heeft u die extra koelkast echt nodig?
Elders op deze website vindt u meer informatie over hoe u uw verbruik in kaart kunt brengen en over slim isoleren en ventileren.
Studenten en Woongroepen
Studenten en anderen die een huishouden delen hebben een extra uitdaging: hoe krijgt u uw medebewoners óók zo ver zuinig met energie om te gaan? Het is geen raar idee om dit gewoon eens ter sprake te brengen; misschien willen uw medebewoners wel meer dan u denkt. Sommige groepen vinden het ook leuk om er een spel- of wedstrijdelement aan toe te voegen: hoeveel energie kunnen we met z’n allen besparen? Voor meer ideeën zie hier of neem eens contact op met het Energieloket.
Wat kunt u doen met uw verhuurder?
De Woningstichting
De meeste huurders in Wageningen huren een woning of appartement bij de Woningstichting. De Woningstichting verduurzaamt woningen bij groot onderhoud, maar stimuleert huurders ook in het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf uw dak of vloer (laten) isoleren. Ook kunt u vragen aan de Woningstichting om deze of andere maatregelen uit te laten voeren tegen een beperkte huurprijsverhoging. Om deze aanpassingen in uw woning uit te (laten) voeren gelden enkele spelregels. Zo is vooraf schriftelijke toestemming van Woningstichting nodig.
Als uw dak geschikt is, biedt de Woningstichting ook de mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen. De beperkte huurverhoging die hiervoor wordt gerekend, wordt ruimschoots gecompenseerd door een lagere energierekening. Het is ook mogelijk om als huurder zelf zonnepanelen te laten plaatsen, maar hiervoor is wel vooraf schriftelijke toestemming van de Woningstichting nodig.
Huurt u een woning van de Woningstichting en hebt u interesse in energiebesparende maatregelen of zonnepanelen op uw dak? Kijk voor meer informatie op de website van de Woningstichting. Bellen of mailen kan natuurlijk ook: 0800-0317 of info@dewoningstichting.nl.
Idealis
Veel studenten en PhD´s huren via Idealis. Ook Idealis werkt hard aan de verduurzaming van haar woningen, en probeert huurders te bewegen zuinig om te gaan met energie. Hier staat iets meer over de ambities van Idealis. Er is geen programma met mogelijkheden voor woningverbetering voor huurders. Zou u graag zien dat er aanpassingen gedaan worden aan uw woning, dan kunt u het beste contact opnemen met uw beheerder.
Particuliere verhuurders
Er wordt ook veel gehuurd bij particuliere verhuurders in Wageningen. Dit is een zeer diverse verzameling ondernemers en bedrijven met uiteenlopende ambities en mogelijkheden. Veel verhuurders en huisbazen zien ook het belang van energiebesparing, verduurzaming en comfortabele huurwoningen, en willen daarom best investeren in verstandige maatregelen. Voor verduurzaming van hun pand kunnen deze verhuurders ook gebruik maken van de gemeentelijke stimuleringslening. Zou u graag zien dat er iets aan uw woning aangepast wordt, ga dan eens het gesprek aan met uw verhuurder. Heeft u hulp nodig om het gesprek over energiebesparing met uw verhuurder aan te gaan? Neem contact op met het Energieloket!
Vastgoed Belang heeft een website gemaakt om particuliere verhuurders te motiveren en te ondersteunen in het realiseren van energiebesparende maatregelen. U kunt uw verhuurder attent maken op deze website.
Verloopt het contact moeizaam of heeft u het idee dat u er samen niet uitkomt? Het Energieloket denkt graag met u mee.