Verbruik in kaart brengen
Uit onderzoek blijkt dat huishoudens die hun gas-, elektra-, en waterverbruik in kaart brengen, door die simpele actie vaak al meer dan 10% gaan besparen.
De volgende middelen, technieken en tips helpen u bij het bijhouden van uw verbruik:
- Met een simpel papieren lijstje of Excelbestand komt u al een heel eind! Hierop houdt u regelmatig uw meterstanden bij, en u noteert de maatregelen die u heeft getroffen op een bepaald moment. Zo ziet u direct het effect.
- Met een slimme meter worden digitaal meetgegevens van uw gas en elektriciteitsverbruik opgenomen. Op die manier heeft u zeer goed inzicht in uw verbruik. Oude meters worden wijk voor wijk vervangen door slimme meters. Ook kunt U zelf een slimme meter aanvragen. Dit is gratis wanneer u zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Ga voor meer informatie naar de website van Liander.
- Heeft u een slimme meter? Dan kunt u gebruik maken van een energieverbruiksmanager: een systeem wat patronen in uw energiegebruik inzichtelijk maakt. Er zijn veel verschillende soorten, van eenvoudige webpagina’s tot mooie displays aan de muur. Milieu Centraal heeft ze op een rijtje gezet.
- Vergelijk uw verbruik met soortgelijke huishoudens via vergelijk mijn verbruik. Ook kunt u het gemiddeld verbruik voor uw postcode inzien via Pico. U moet hier wel een account aanmaken, maar dit is gratis.
- Wilt u vooral uw gasverbruik terugdringen? Gebruik dan de handige gratis tool op minder gas.
- Wilt u beter in beeld krijgen welke apparaten de grootste energieslurpers in uw huis zijn? Dan is een stroommeter of energieverbruiksmeter iets voor u. Dit zijn kastjes (€15-20) die tussen het stopcontact en het apparaat geplaatst worden. Hiermee meet u het stroomverbruik van dat apparaat op dat moment en over een bepaalde periode. Zo ontdekt u bijvoorbeeld sluipgebruik of het energiegebruik van één wasbeurt. Ze zijn te koop bij elektronica-zaken en bouwmarkten, maar leden van de BBLTHK in Wageningen kunnen er daar ook eentje lenen.
Gedrag en apparatuur
Er zijn talloze manieren waarop u in uw huishouden energie kunt besparen. Dit worden ook wel de ‘quick wins’ genoemd. Ze zijn, áls ze al geld kosten, snel terug te verdienen. We noemen de volgende:
Tocht, gordijnen en de brievenbus
- Zorg dat ramen en deuren goed sluiten en breng tochtbanden aan.
- Plak een ‘borstel’ voor de brievenbus of sluit hem helemaal af en hang een buiten brievenbus op.
- Zorg dat raambekleding niet vóór de radiatoren hangt, maar er achterlangs of erboven.
- Houdt u niet van zware gordijnen? Er zijn ook geïsoleerde plisségordijnen op de markt.
Verlichting
- Neem definitief afscheid van de gloeilamp, schaf spaar- en ledverlichting aan.
- Gebruik bewegingsmelders voor buiten- én binnenlampen (hal /toilet)
Simpele isolatie
- Plak radiatorfolie op (slecht geïsoleerde) muren achter radiatoren.
- Installeert u een niet geïsoleerd bad? Pak het dan voor inbouw in met reflectiefolie.
- Isoleer warmwaterleidingen die door onverwarmde ruimtes lopen.
Apparatuur
- Voorkom onnodig standby staan. ‘Master/slave’ stekkerdozen of zogenaamde ‘stand-by killers’, verkrijgbaar bij online bespaarshops, helpen hierbij.
- Voorkom sluipverbruik door bijvoorbeeld de elektrische deurbel te vervangen door een mechanische.
- Laat bij aanschaf van apparaten het energieverbruik zwaarder meewegen dan de aanschafprijs. Koop als het even kan A+++ apparatuur.
Meer informatie vindt u op de website van MilieuCentraal.
Zonwering en hittebestrijding
Zonnewarmte is fijn maar niet als de zon in de zomer uw huis tot zulke hoge temperaturen opwarmt dat u het liefst direct naar de winkel rent om een airco-apparaat aan te schaffen. Deze apparaten verbruiken namelijk bijzonder veel elektriciteit.
Hoe kunt u op een simpele manier voorkomen dat uw woning op zomerse dagen te warm wordt?
- Zonwering buiten werkt beter dan binnen. Kies voor uitvalschermen of vaste constructies zoals een pergola. Kies niet voor screens, hierbij zit de opgewarmde lucht gevangen tussen screen en glas en warmt alsnog uw woning op.
- Houdt bij extreme warmte de zonwering de hele dag naar beneden, en als u niet thuis bent ook de gordijnen.
- Houdt gevelopeningen (ramen, deuren en roosters) zoveel mogelijk gesloten.
- Kies bij platte daken voor een sedumdak of voor witte dakbedekking.
- Wacht tot ná zonsondergang en zet dan zoveel mogelijk ramen en deuren tegen elkaar open om de hitte uit uw huis te verdrijven en de koele nachtlucht binnen te laten.
Blijft het te warm in uw woning? Dan is het tijd te investeren in betere gevel-, dak- en raamisolatie. Isolatie houdt namelijk niet alleen in de winter kostbare warmte binnen maar houdt in de zomer ook ongewenste warmte buiten.