Wageningse organisaties blij met Energiefonds

20 september 2019

Het Wagenings Energiefonds helpt ondernemers, stichtingen en verenigingen over de streep om hun pand of productieproces te verduurzamen. Roy Ellenbroek, met een achtergrond in energiebesparing en duurzame technologie, is beheerder van het fonds en vindt het Energiefonds een heel goed instrument om organisaties te verduurzamen.

Voor grote duurzame projecten zoals een warmtenet wordt vaak wel geld vrijgemaakt en voor particulieren zijn veel regelingen voor zonnepanelen of isolatie. Het mkb en non-profitorganisaties dreigen tussen wal en schip te raken wat betreft financiering. “Ondernemers hebben bovendien wel andere dingen aan hun hoofd dan duurzaamheid. Ze houden zich vooral bezig met de primaire taken voor hun eigen onderneming. Energieverbruik speelt daarin vaak geen rol”, zegt Roy Ellenbroek. Gemiddeld nemen bedrijven 50 tot 70% van het totale energieverbruik voor hun rekening, en dat is in Wageningen niet anders. Voor energiebesparing vormen zij dus een belangrijke doelgroep.
Samen met Wageningen Werkt Duurzaam ondersteunt het Energiefonds ondernemers en pandeigenaren met het energiezuinig maken van hun bedrijfsvoering, zonder dat ze daar veel tijd aan hoeven te besteden. Wageningen Werkt Duurzaam begeleidt ondernemers, van een Energie Quickscan tot aan de offertefase. Op het moment dat er geen geld is voor de investering die met de maatregelen gemoeid gaat, komt het Energiefonds in beeld. Dit fonds verstrekt leningen tegen (maat)schappelijke voorwaarden. Naast zijn taak als fondsbeheerder heeft Ellenbroek daarbij een adviserende rol en weet hij met zijn achtergrond plannen goed in te schatten op haalbaarheid.

Lening is laagdrempelig en makkelijk aan te vragen

Sinds april 2018, de start van het Energiefonds, hebben tien Wageningse organisaties er gebruik van gemaakt. “Het succes van het Energiefonds is dat de drempel zo laag is”, vertelt Ellenbroek. “Eén telefoontje en je weet of je voor het fonds in aanmerking komt.” De pandeigenaren hoeven dus niet door een uitgebreide screening heen. “Voordat we het geld overboeken zien we wel graag de opdrachtbevestiging aan de aannemer voor de uitvoering van de duurzame maatregelen. Zodat we zeker weten dat ze daadwerkelijk worden uitgevoerd.” Het Energiefonds is in principe open tot medio 2021, maar bij succes is de kans aannemelijk dat het verlengd wordt. Het fonds raakt namelijk in beginsel niet leeg, omdat de gebruikers de lening tegen een lage rente weer terugbetalen.

Minder dan de helft van het warmwaterverbruik

“Ik ben er heel erg blij mee”, vertelt Koert Verloo van Selfwash Cleaning Center & Wasserij Wageningen enthousiast over het Energiefonds. “Het energieverbruik maakt een groot deel uit van de kosten van mijn onderneming, dus ik dacht al snel aan verduurzaming. Selfwash zit in de Nude, een wijk die actief bezig is met de overstap van aardgas naar duurzame energiebronnen. Als ondernemer voelde ik me wel een beetje alleen staan, omdat je niet goed weet waar je moet beginnen.” Verloo bezocht een bijeenkomst van Wageningen Werkt Duurzaam en ontmoette Frank Zegers, die een Energie Quickscan voor hem uitvoerde en advies gaf. “Omdat de extra kosten voor de verduurzaming naast de al lopende kosten kwamen, heb ik dankbaar gebruik gemaakt van het Energiefonds. Om die reden kan ik nog steeds op deze locatie zitten.” Verloo kocht nieuwe drogers en wasmachines die op lagere temperaturen schoon kunnen wassen en die 20-30 jaar mee kunnen gaan. “Ik verbruik nu minder dan de helft van het water en heb vervolgens een hoogrendementsketel laten plaatsen die maar tot 60 graden hoeft te verwarmen. De laatste stap van verduurzaming is het vervangen van de strijkmangels voor lakens en tafelkleden en dergelijke. Die draaien nog op aardgas.”

Energieneutraal sporten

Het clubhuis van voetbalvereniging SKV op Sportpark De Zoom stamt uit 1973. Voor verduurzaming van het gebouw werd een lening uit het Energiefonds aangevraagd. “Voor duurzame maatregelen kun je niet snel bij een bank terecht”, vertelt Paul Apeldoorn, voorzitter van beheerstichting BEA. “Gelukkig was het al snel geregeld met Roy.” Het gebouw was hoognodig aan renovatie toe. “Via een ledenfinanciering hebben we in 2015 al kunstgras aangelegd, maar financiering van 15 tot 20 jaar voor een verbouwing ligt toch wat moeilijker. Het fonds kwam dus goed uit en sloot goed aan bij onze situatie.” Er zit gelukkig veel kennis onder de leden. “Een bevriende architect dacht mee over de renovatie van het clubhuis. Er is een nieuwe goed geïsoleerde schil omheen gezet met dubbele beglazing en een dikke laag dakisolatie. De dakisolatie is dikker dan normaal, voor minimale energiekosten, omdat we richting energieneutraliteit willen en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen”, vertelt Apeldoorn. In de toekomst wordt misschien vloerverwarming geplaatst. “De gebouwen op het sportpark worden een beperkt aantal uren gebruikt, dus het vinden van goede energieoplossingen is complex. Het komende seizoen willen we ledverlichting plaatsen. De stappen zijn allereerst gericht op het terugbrengen van de energievraag.”

Meer informatie over het fonds vindt u op Wageningen Werkt Duurzaam. Wilt u een aanvraag indienen? Neem contact op met Roy Ellenbroek, de fondsmanager van het Energiefonds Wageningen: energiefonds@wageningen.nl of tel. 06-54696893.