
20 februari 2020
Ooit dacht Joost Straat: we moeten veel harder handhaven om duurzaamheid te bevorderen. Maar hij kreeg al snel door dat voorlichting veel meer oplevert. Hij studeerde landbouwtechniek in Wageningen, maar is nu vooral voorlichter duurzaamheid. Sinds kort bij Wageningen Werkt Duurzaam!
“Klimaatneutraal is een kans om te nemen!”, vindt Joost. “Het gaat niet alleen over energieneutraal, maar ook over afvalneutraal, over circulair en biodiversiteit. Ze hebben het wel over een transitie, maar zelf noem ik het liever een revolutie. Als onderneming kun je groeien door erin mee te gaan. Wie het ontkent, zal later spijt krijgen, daar ben ik van overtuigd.”
Joost heeft zin in zijn klus voor Wageningen Werkt Duurzaam. “We hebben hier in Wageningen natuurlijk een aantal aansprekende voorlopers, met de WUR en het NIOO bijvoorbeeld. Maar ook voor de kleinere ondernemers is er genoeg te doen.”
Van bezit naar gebruik
Een belangrijke ontwikkeling is die van bezit naar gebruik. “Je kunt een lamp kopen of een verwarmingsketel, maar je kunt ook licht of warmte afnemen. ‘As a service’ noemen we dat wel. Vroeger maakten lampenfabrieken een lamp zo dat ze niet te lang meegingen, anders verdienden ze er niets aan. Maar als je licht als dienst verkoopt, is het juist wél voordelig als de lamp zo lang mogelijk meegaat. Dat verandert de markt: we krijgen zo minder afval.”
Een ander interessant aspect van duurzaamheid vindt Joost het idee van circulariteit. “Het nieuwe stadhuis is natuurlijk een mooi voorbeeld. Als je een gebouw niet meer gebruikt, kan het weer helemaal uit elkaar.” En ook biodiversiteit mag niet ontbreken. “Vergroening van de stad is beter voor de natuur, maar ook voor de mens.”
Grote ambitie
Joost werkt graag mee aan de Wageningse ambitie ‘klimaatneutraal in 2030’. “Als dat lukt, lopen we 20 jaar voor op de rest van Nederland, dat die ambitie pas voor 2050 heeft staan. Zo’n voorlopersrol is altijd goed voor het bedrijfsleven. Ik ga de komende tijd graag bij de ondernemers langs om mee te denken over de kansen die je kunt grijpen in een nieuwe wereld.”
Mensen zijn soms bang dat ze van alles niet meer mogen, als ze duurzaam moeten doen. “Dat hun kwaliteit van leven minder wordt als ze minder energie mogen gebruiken, minder afval mogen produceren. Maar in mijn eigen duurzame, supergoed geïsoleerde woning in Veenendaal merk ik dat de kwaliteit van leven juist stijgt! Het is supercomfortabel, terwijl we bijna geen energie gebruiken.”
Zelf ook lekker bezig
“Het is natuurlijk makkelijk praten, maar zelf heb ik ook mijn handen uit de mouwen gestoken. Sinds april wonen we in een energiepositieve woning zonder aardgas, maar zelf zonder basisverwarming.” Op die manier wil Joost ook met zijn eigen woning laten zien wat allemaal kan als je even slimmer nadenkt. “Een iets hogere investering, maar vervolgens géén energiekosten meer. Wie wil dat niet?”
Het levert gelijk wat op
Dat is volgens Joost ook voor ondernemers de grootste klap: weinig energie gebruiken, je vaste lasten laag houden. “Bij nieuwbouw of verbouw is dat prima te realiseren. Energie wordt zonder twijfel steeds duurder, dus als je daarop kunt besparen, levert dat gelijk wat op. En als je je gebouw ooit wilt verkopen, zal het toch ook minimaal energielabel C moeten hebben.”
Laat het niet op je afkomen, neem zelf het initiatief, adviseert Joost. “Verzin een strategie voor de komende 10 jaar. Daar help ik je graag bij!”