De Woningstichting: “Betaalbaar én duurzaam”

23 juli 2019

Op de bijna 6000 woningen van de Woningstichting in Wageningen liggen zo’n 6500 zonnepanelen. Daar is directeur Annelies Barnard best een beetje trots op. Hun voornaamste opgave is en blijft betaalbare woningen, maar duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol. Wat Barnard betreft is het dan ook niet meer dan logisch dat de Woningstichting Klimaatpartner is. En dat ze als werkorganisatie ook participeren in Wageningen Werkt Duurzaam.

“Verduurzamen van woningen, door te isoleren en zonnepanelen op het dak te leggen, betekent dat je kwaliteit aan een woning toevoegt”, vindt Barnard. “De woning wordt plezieriger, comfortabeler, en de energielasten gaan ook nog eens omlaag. Maar de woning moet wel betaalbaar blijven.”

Ingepakte woningen

De Woningstichting is al jaren actief op dit gebied. Bij elk groot onderhoud staat duurzaamheid hoog op de lijst, met als doel om de hele woningvoorraad gemiddeld op energielabel B te krijgen. “Op de Kruisstraat hebben we bijvoorbeeld de woningen zo ingepakt, met isolatie van buitenaf, dat ze bijna geen energie meer nodig hebben. En de woningen in de nieuwe wijk Torckdael zijn voor wat de verwarming betreft geheel van het gas af, door gebruik te maken van warmte-koudeopslag via de stadsgracht.”

Warmtevisie

De Woningstichting draait mee in de gemeentelijke warmtevisie. “We denken mee over hoe we onze woningen van het gas af kunnen krijgen. Dat doen we samen met onze bewoners. Een mooi voorbeeld hiervan is de Benedenbuurt. Daar heeft een bewonersinitiatief ons en de gemeente gevraagd samen met hen te onderzoeken hoe we in die buurt nu al kunnen overstappen naar collectieve warmte.” Klimaatpartner zijn is dan ook een logische stap. “Je kunt het alleen met elkaar: wij hebben onze bewoners en de gemeente nodig, en zij ons.”